onsdag, februar 06, 2008

Hvor ofte, hvor mye og hvor lenge?

Et av spørsmålene jeg ofte får på kurs er hvor ofte og hvor mye man må trene for å bli skikkelig god. I hovedsak mener jeg at det er måten man trener på som avgjør hvor god man blir, men det er ikke til å stikke under en stol at hvor mye man trener har noe å si også.
I utgangspunktet er jo heldigvis klikkertrening en så effektiv treningsmetode at man kan "slippe unna" med mindre trening enn om man trente mer tradisjonelt. Men på en annen side krever flytbaserttrening mange repitisjoner, og slikt tar jo unektelig tid.
Konklusjonen blir nok at har man ambisjoner må man være villig til å prioritere og sette av tid til mengdetrening.

Nå er det jo ikke sånn at man trener like mye gjennom hele året. Selv har jeg ofte en rolig periode på høsten og førjulsvinteren når konkurransesesongen er over og det er gode forhold til å drive brukstrening.
Men på nyåret starter planleggingen av årets sesong, målsetninger defineres og den konstruktive treningen trappes opp. Tidlig i sesongen midtvinters blir det ofte trening på
små, men viktige detaljer innendørs, helst flere økter hver dag. Etterhvert som været tillater det blir det skikkelige timesøkter ute på appellbanen minst 3-4 ganger i uken.

Det er jo individuelt hvor lenge man kan holde en treningsøkt gående med en hund. Kera har ingen problemer med å jobbe en hel time i strekk, kun med små pauser hvor jeg flytter rundt på kjegler eller fyller opp lommene med flere godbiter. Valper og unghunder vil nok ha problemer med å holde konsentrasjonen oppe så lenge, men dette er kun en treningssak og alle hunder kan trenes til å holde fokus oppe over tid. Om vi som trenere klarer å holde konsentrasjonen oppe i en hel time er nok et annet spørsmål.....

De siste ukene før konkurranse er det nok ganske vanlig å "krampetrene" for å få de siste detaljene på plass. Jeg forsøker ( ikke alltid med hell....) å heller roe ned treningen litt de siste ukene , jeg vil at Kera skal være skikkelig treningssugen selve dagen. Dette krever jo at man har alt på plass i god tid før konkurransedagen og det er jo ikke alltid tilfellet:)

Den "pause effekten" man får etter et par dagers treningsfri gjelder ikke bare for hunden.
Etter uker med mye trening er det ikke til å unngå at man får litt nok av alt som har med hund å gjøre og da er det deilig å bare gå på kino, trene selv eller bruke en hel kveld på å sløve foran TV (uten å få dårlig samvittighet for at man ikke er ute å trener.. )

Konklusjonen må bli at det ikke er nok å bare ha lyst til å bli skikkelig god, man må faktisk ha lyst til å gjøre alt det arbeidet og den planleggingen som kreves for å bli god.
Og så hjelper det selvfølgelig hvis man synes at hundetrening er kjempegøy i tilegg!!

Ingen kommentarer: