søndag, februar 10, 2008

Agilitykurs

I helgen arrangerte Gloppen Hundeklubb agilitykurs med Nils Johannesen fra Bergen.
Han har vært på landslaget i agility og er absolutt en dyktig mann på sitt felt. Hundene hans, Myggen og Knerten var to morsomme (og høylytte!) sheltier som jobbet med en utrolig iver og glede. Vi som ikke ser så mye bra agility til dagen blir jo imponerte.......
I klubben vår er det et par ekvipasjer som har trent litt agility tidligere, men de fleste på kurset var helt nybegynnere. Jeg var kun med som observatør og hinderbygger.

Ting som jeg likte med kurset:
  • Nils jobbet kun med positiv forsterkning og var skikkelig rundhåndet med godbitene (det liker vi!) Han gjenntok flere ganger at positiv straff/negativ forsterkning IKKE hadde noe på en agilitybane å gjøre (eller i noe hundetrening for den saks skyld)
  • Han benyttet seg av klikker i mange situasjoner, jobbet litt med shaping og frivillige adferder. Han anbefalte musematte til feltarbeid, selv om han ikke brukte det selv.
  • Han snakket varmt om baklengskjeding av både hinder og kombinasjoner ( her ble jeg skikkelig glad og varm om hjertet!)
  • Han poengterte også hvor viktig det var å vente med kommando til hunden faktiskt kunne utføre adferdene.

Ting som skuffet litt

  • All innlæringen bestod av lokking og luring.
  • Lite fokus på dette med "agilitymessig" trening, fart og intensitet ble ikke vektlagt på tidlig tidspunkt.

Kurset var iallefall til stor inspirasjon for alle deltakerne, og det er jo ikke tvil om at agility er en gren som appelerer til mange som synes at dette med lydighet blir litt kjedelig og alvorlig.Tror mange nybegynnere føler at de kommer fortere i gang med noe som ligner ferdige øvelser enn det man gjør i lydighet.Grunnarbeid er selvfølgelig like viktig i agility, men tror vi LP trenere er flinkere til å starte i rett ende. Man må likesom ha en noe lunde fri ved foten og stimuluskontrol på en rekke momenter før man starter i klasse 1. Det som virkelig er en utfordring for oss instruktører er jo å få grunnferdighetstrening til å bli like festelig som agility.

Jeg fikk iallefall litt mer sansen for agility etter dette kurset, kanskje jeg til og med kjøper meg en agility hund når Kera pensjoneres............

4 kommentarer:

TeamBonzo sa...

Tru meg, agilityfolket har mykje godt å lære av lydighetsfolka, grunntrening er alfa og omega. Dei fleste begynner alt for tidleg på hinderapparat. Du taper mykje på å begynne i feil ende. Hunden lærer seg feil, feks tjuvstart som det seinare blir vanskeleg å rette på.
Men det er godt å høyre at du kanskje skal ha deg agilityhund.
Snakes
Bodil

Marianne sa...

Du har helt rett, Bodil! Og det var en av de andre tingene som skuffet meg med kurset nemlig at det var minimalt med fokus på grunnferdighetsarbeid!!

Elin sa...

Hørtes gøy ut med agilitykurs! Blir det ny hund snart eller...?;o)

Simen sa...

Takk for en oppmuntrenede kommentar! :) Det er godt å høre at andre ikke har helt så perfekte dager, også.

Vel, nå går alt ting mye bedre! =D