torsdag, februar 21, 2008

Avstandskommandering, hva bør fokuserers på?

De siste dagene har jeg terpet endel på avstandskommanderingen.
Har jobbet mye med de frivillige forrandringene på nært hold. Dette er adferder som det er viktig å få flyt på. Får å få forrandringer som utføres likt hver eneste gang trengs det mange repetisjoner, hunden må få bevegelsene inn i "ryggmargen" De helt spesielle muskelbevegelsene ( f.eks det å legge seg eller sette seg bakover) må utføres med samme presisjon hver gang.

Men det som er vel så viktig med denne øvelsen er at hunden kan utføre adferdene på kommando. Dette er en av de øvelsene hvor vi må ha absolutt 100% stimuluskontrol.
Hunden må kunne diskriminere mellom de tre forskjellige kommandoene og den må ikke minst kunne vente på kommando. På konkurranse vil poengene ryke fortere hvis man ikke har god stimuluskontrol enn om hunden flytter seg noen få cm framover eller ikke har bakbeina plantet på samme punkt.

Avstandskommanderingen er i tilegg vanskelig pga at den er siste øvelse i programmet.
Endel hunder vil på dette tidspunktet ha begynt å miste troen på at det kommer noen belønning og vil være trege ved kommandering. Veldig mange hunder jeg ser på konkurranse trenger dobbelkommando for å "komme igang", dvs minus 2 poeng før man engang har startet (og da hjelper det ikke at hunden har nydelige bevegelser!)

De som har baklengskjedet siste del av programmet (hvor hunden vet at nå er det like før belønning kommer) vil kunne få problemer med en overivrig hund som gjerne vil tjuvstarte og forrandre stilling før kommando. Mislykkes hunden med en kommandert forrandring blir det maksimalt 7 poeng på øvelsen.

Derfor mener jeg det er mer viktig å bruke tid på å trene inn en bunnsolid stimuluskontroll på denne øvelsen istedet for å stå å pirke på ørsmå detaljer som dommeren knapt får med seg. På flere av de elitekonkurransene jeg har vært på har det til og med ikke vært noe merke på bakken slik at dommeren ikke har kunnet se om hunden flytter seg ørlite fram.

Dette er selvfølgelig ingen oppmuntring til IKKE å trene på riktige stillingsforrandringer, men er du ute etter flest mulige poeng på øvelsen bør du vektlegge stimuluskontrollen vel så mye!

Ingen kommentarer: